5 en 6 Latijn - moderne talen

In deze richting ligt de nadruk op taal in al haar aspecten. Bij de moderne talen leer je vooral communiceren, terwijl de studie van het Latijn je bewust laat nadenken over taalkunde en taalsystemen.

Om je moderne talen nog meer te oefenen, krijg je extra uren Frans, Engels, Spaans of Duits. Het Latijn neemt je, gedurende vier uren per week, via een diverse rijkdom van literaire genres mee op een leerzame tocht waarbij je verder inzicht verwerft, niet alleen in taal, maar ook in onze huidige beschaving. Je volgt Latijn samen met de leerlingen van Latijn-Wetenschappen en Latijn-Wiskunde.

Ook komt er een uur onderzoekscompetenties bij. In dit uur leer je hoe je een wetenschappelijk onderzoek kan voeren in het kader van je hoofdvakken. In het vijfde jaar leer je dat in kleine werkgroepjes, in het zesde jaar ga je ook zelfstandig aan de slag. Dit proces bereidt je voor op onderzoeksvaardigheden die van jou verwacht worden in het hoger onderwijs.

Dit is voor jou een geschikte studierichting als:

  • je graag werkt met poëtische, historische, retorische en juridische teksten;
  • je inzicht wil krijgen in de literatuurgeschiedenis je literaire smaak verder wil ontwikkelen;
  • je geniet van een uitgesproken culturele vorming en algemeen historisch inzicht.
  • je aandacht uitgaat naar het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden (luisteren, lezen, spreken en schrijven), de reflectie op taal en de kennismaking met anderstalige literatuur.

Wat erna?

De verdere studiemogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Enkel verder studeren in zuiver wiskundig- wetenschappelijke opleidingen is niet evident. De logische verdere uitwegen voor deze studierichting zijn vooral te situeren in de studierichtingen met een taalkundig karakter, geschiedenis, menswetenschappelijke richtingen, ...

lessentabel

Latijn – moderne talen

5

6

aardrijkskunde

1u

1u

biologie

1u

1u

chemie

1u

1u

Engels

2u

2u

Frans

3u

3u

fysica

1u

1u

geschiedenis

2u

2u

levensbeschouwelijk vak

2u

2u

lichamelijke opvoeding

2u

2u

Nederlands

4u

4u

wiskunde

3u

3u

specifiek gedeelte

Latijn

4u

4u

Spaans

2u

2u

Engels

1u

1u

Frans

1u

1u

complementair gedeelte

project

1u

1u

seminarie onderzoeksproject

1u

1u

TOTAAL

32u

32u

Wenst u meer informatie over onze studierichtingen?

Contacteer ons